Reakce na vyjádření Kontrolní komise ve věci Stížnosti na zvýšení poplatku za správu družstva

Koncem června jsme podali stížnost na zvýšení poplatku za správu družstva. V této stížnosti jsme Kontrolní komisi žádali mj. o sdělení, proč ke zvyšování poplatků došlo a proč poplatky dlouhodobě neúměrně rostou v době, kdy družstvo vykazuje za loňský rok na středisku Správa, kam tyto poplatky směřují, zisk ve výši 5 milionů korun. Znění Stížnosti naleznete zde.

Dne 26. srpna jsme od Kontrolní komise obdrželi  toto vyjádření, ve kterém jsme se místo důvodů proč, dočetli v podstatě pouze to, že na to má Představenstvo družstva nárok. Náš dotaz však zněl, proč byl poplatek zvyšován v době, kdy družstvo vykazuje na daném středisku nemalý zisk.

Na dotaz, proč poplatky v letech 2009 až 2011 rostly neúměrně v porovnání s meziroční inflací, jsme se nedověděli odpověď žádnou, pouze nám Kontrolní komise dala za pravdu a konstatovala, že si na to doposud nikdo nestěžoval.

Odkaz na výši polatků jiných družstvech, aniž by byl uveden příklad, je také velice obecný, protože zrovna tak se najdou družstva, kde je poplatek až o 30% nižší (Tachov, Liberec, Česká Lípa ...). Myslíme si, že výše poplatků by se měla odvozovat od potřeb družstva, které jsou zdůvodněny a ne podle toho, jak se představenstvo ráno probudí, nebo od oka, jak je zrovna stanovilo sousední družstvo.

Zajímavé například je, že v době, kdy tyto poplatky takto nestandardně rostly, právě 2009 - 2011, potřebovalo družstvo pokrýt náklady na investice do vily Birnbaum a FVE. Každá družstevníkova koruna se přeci hodí, že?

Jelikož naše dotazy nebyly zodpovězeny, budeme opakovaně vyžadovat od Kontrolní komise konkrétní informace. \kol

 

 

Anketa

Přejete si převést byt do osobního vlastnictví?

Ano 589 67%
Ne 258 30%
Nevím 26 3%

Celkový počet hlasů: 873