Jak je to s převodem do OV

Možnost převádět družstevní byty do OV přinesl Zákon Federálního shromáždění č. 42/1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech. Po kterém pak následoval zákon 72/1994 Sb. - Zákon o vlastnictví bytů, který stanovovil lhůtu, kdy je možné požádat o předvod do OV, do 30.června 1995. Pokud tak někdo učinil může převod uskutečnit až do roku 2020, kdy vyprší lhůta pro realizaci převodu. Tento nárok na převod přechází i na právního nástupce, čili pokud předchozí nájemce bytu podal včas žádost o převod, máte nárok na převod i vy, a může te o něj zažádat. Nový občanský a korporátní zákoník z tohoto pohledu bohužel nic nezměnil.

Z výroční zprávy za rok 2012 je vidět, že celkem 234 jednotek bylo převedeno do OV, což v porovnání s ostatními družstvy je překvapivě málo. Napřiklad jedno z největších bytových družstev Pokrok, převedlo 17,5 tisíc bytů z 21 tisíců do OV. Tento rozpor je dán jednak tím, že představitelům bytového družstva "Mír", se povedlo družstevníky v roce 1995 přesvědčit, že je pro ně zůstat v družstvu výhodné, a tak žádostí o převod do OV nebylo mnoho. Druhou věcí je, že ačkoliv narůstá řada družstevníků, kteří by si rádi převedli byt či garáž do OV, představenstvo se tomu zarputile brání a na rozdíl od jiných družstev naše družstvo tyto převody neumožňuje. Pro povolení převodu přitom stačí, aby stanovy družstva obsahovaly příslušná ustanovení, a pak každý, kdo má zájem si zažádal o převod.

Stanovy a jejich změny schvaluje shromáždění delegátů a je to právě na nich, jestli schválí navrhované změny. Takže je důležité přesvědčit vašeho delegáta, aby hlasoval pro. Z příkladů řady družstev je vidět, že převody bez problémů fungují a v řadě případů si vlastníci dále nechavají spravovat dům původním družstvem. Nebo v případě, že nejsou spokojeni s jeho službami, si vyberou jiného správce, či si dům spravují sami.

Anketa

Přejete si převést byt do osobního vlastnictví?

Ano 589 67%
Ne 258 30%
Nevím 26 3%

Celkový počet hlasů: 873